Ta hand om dina relationer

Att investera i dina relationer är det bästa som du kan göra för ditt eget välmående. Nära och välmående relationer ger oss kraft och energi. Medan mindre välmående relationer bara stjäl vår tid och kraft.  Genom att ta hand om dina relationer gör du en investering för livet.

Att leva i nära relationer kan många gånger vara en utmaning. Under mina år som samtalsterapeaut har jag träffat par som har glidit långt ifrån varandra, barn och föräldrar som inte kan kommunicera och vänskapsrelationer som tar mer än de ger. Att ändra i hur du lever med din omgivning kan ge många välmående effekter.

Uppskatta din partner – må bättre i relationen

Acceptera att känslorna i en lång relation går upp och ner.  Enbart kärlek kan inte läka känslomässiga sår. Försök att fokusera på det som är bra och sök lösningar på det som inte fungerar. Visa intimitet och omtanke i vardagen.  Bekräftelse, humor, empati och värme är viktiga egenskaper i en relation. Säg till din partner att du älskar honom eller henne – och glöm inte att visa det i handling.

Bryt med dina energitjuvar

Försök förstå varför en person i din omgivning påverkar dig negativt. Om du förstår kan du också stoppa det negativa från att fastna på dig. Istället kan du använda tiden till att fokusera på dig och  att omge dig med positiva människor. Som ger mer än de tar. Fasa försiktigt ut de människor som stjäl din tid, energi och lust. Och fokusera på din egen glädje och energi istället.

Hitta på saker tillsammans med din partner

Planera (regelbundet) varsin kväll var för varandra. Bjud ut varandra på middag, gå på bio eller träna tillsammans. Det viktig är att ni gör något (planerat) tillsammans. Planeringen skapar en förväntan och stärker på så sätt relationen.

Ger tid till familjen

Hitta på saker tillsammans, men framför allt se till att bara vara. Tillsammans, utan krav och utan stress.

Ta kontakt

Har du en gammal vän som du har tappat kontakten med? En familjemedlem som du saknar och vill träffa igen?  Hör av dig!

 

Torbjörn

Samtalsterapeut och uppfinnare av appen Alkosmart – ladda ner appen här. 

 


Comments (0)

Leave a comment