Socker och alkohol triggar samma sug

Att äta nyttigt, vara aktiv på fritiden, röra sig, träna och leva ett friskt och sunt liv är det bästa sättet att främja din hälsa. Regelbundna matvanor är grunden till ett gott mående För att minska suget efter snabba kolhydrater är det dels viktigt att äta regelbundet och inte låta det gå för många timmar mellan måltiderna.

Du kanske inte tänker på att om du hoppar över måltider är det större sannolikhet att du blir sugen på alkohol än om du är otörstig och mätt.Om du kompenserar måltider med snabba kolhydrater som godis stiger blodsocker snabbt men sjunker lika fort igen. Socker- och alkoholsug är snarlika. Det är lätt att missta sig, både socker och alkohol triggar nämligen igång samma belöningssystem.

Fem tips för en bättre kosthållning:

1. Ät regelbundet. Fördela maten över dagen och ät på bestämda tider men så att det passar din vardag Hoppa inte över måltider och ta god tid på dig och ät i lugn och ro.

2. Ät lagom. Kroppen behöver lagom med energi för att fungera, det betyder att den behöver inte fler kalorier än du gör av med. Försök att hålla energibalansen genom att äta lagom mycket. Både för lite och för mycket mat och näring kan leda till problem med hälsan.

3. Ät när du är hungrig men inte sugen. Försök att äta när du är hungrig, men inte varje gång du blir sugen. Det är lättare att undvika småätande om du äter frukost, lunch och middag regelbundet och ett bra mellanmål. En måttlig konsumtion av socker och sötsaker gör att du undviker för stora humörsvängningar och så länge godisätandet inte dominerar.

4. Ät mycket frukt och grönt. Frukt och grova grönsaker innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt. Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter till exempel antioxidanter, kostfibrer och vitaminer.

5.Drick vatten När du väl känner dig törstig har du redan gått en tid på sparlåga med halvtomma tankar. Törsten kommer alltid ett bra tag efter att du egentligen borde ha druckit. Det är lätt att uppleva alkoholsug när du är törstig .Gör till en vana att dricka vatten i din vardag .

Ladda ned appen alkosmart.se för att få bättre koll på dina matvanor.


Comments (0)

Leave a comment