S = sömn

Woman in bed, turning off alarm

 

När vi inte får en bra sömn fungerar vi helt enkelt sämre än vanligt på flera sätt. Då är det naturligtvis ännu svårare att orka med arbete och vardagliga påfrestningar. Kroppens återhämtning och uppbyggnad sker under djupsömnen. Hjärnan arbetar då långsammare och tillverkningen av stresshormon går på sparlåga. Vi behöver mellan sex och nio timmars sömn beroende på hur effektiv sömnen är. Alkoholen kan innebära att du slappnar av och somnar lättare men har så många andra negativa effekter! Bl.a. ökad risk för sömnapné. Att vara nykter under en period eller minska den totala alkoholkonsumtionen ger en djupsömn med bättre kvalité. Utan sömn kan inte kroppen fungera. Under sömnen slappnar kroppen av och eventuella muskelspänningar avtar. Du kan klara dig utan sömn i några dygn men redan efter ett dygn kommer kroppen och psyket börja fungera sämre. Kom ihåg att det tar tid att förändra sina sömnmönster

Det finns en koppling mellan stress och sömnproblem, där stress kan leda till sömnproblem och vice versa.

Att undvika koffeinhaltiga drycker som kaffe och energidrycker innan sänggående hjälper till för att skapa en bättre sömn. Likaså kan nikotin störa insomnandet. Alkohol stör djupsömnen och minskar remsömnen.

Flera hormoner påverkas under sömn: bl.a. tillväxthormoner och testosteron ökar, serotonin lika så, medan stresshormonerna kortisol och adrenalin sänks.

Nya studier har visat att längre sömnbrist inte är så lätt att kompensera utan att sömnbristen ackumuleras i kroppen och att det inte är så enkelt att sova igen missad sömn som man tidigare trott.

Kvällsmänniskor kan känna sig som mest aktiva på kvällen, med stor vakenhet och hög koncentrationsförmåga då. Kvällsmänniskor kan oftare få problem med för lite sömn då de måste tvinga sig upp på morgonen efter att gått och lagt sig sent.

Kvalitén på sömnen är det viktiga. Detta innebär att du inte blir störd under sömnen, inte vaknar för ofta, samt att du går igenom alla sömnstadier och framför allt att du får tillräckligt med djupsömn för att kroppen ska kunna återhämta sig.


Comments (0)

Leave a comment