Mat tips Fördela maten över dagen Ät på bestämda tider Fördela måltiderna så att det passar din vardag Hoppa inte över måltider Ta god tid på dig och ät i lugn och ro Kroppen behöver lagom med energi för att fungera, det betyder att den behöver inte fler kalorier än du gör av med. Försök att hålla energibalansen genom att äta lagom mycket. Både för lite och för mycket mat och näring kan leda till problem med hälsan. Försök att äta när du är hungrig, men inte varje gång du blir sugen. Det är lättare att undvika småätande om du äter frukost, lunch och middag regelbundet och ett bra mellanmål. Det är bra om man lär sig lyssna på kroppens signaler när den är hungrig eller mätt. Det som vi vet genom vetenskap och forskning är att inte äta för mycket socker och snabba kolhydrater. vI kanske inte tänker på är att om man hoppar över måltider är det större sannorlikhet att du blir sugen på alkohol än om du är otörstig och mätt.

M = mat

Om blodsockret tillåts sjunka alltför lågt mellan måltiderna uppstår hunger- och sockersug. Om man då äter snabba kolhydrater, i form av t ex godis, får man visserligen en snabb blodsockerstegring och snabb mättnadskänsla. Men det innebär också att blodsockret kommer att sjunka snabbt igen, med nytt hungersug som följd. Man hamnar lätt i en berg- och dalbana av högt och lågt blodsocker. Om man däremot äter på regelbundna tider och äter sådant som ger längre mättnadskänsla, t ex mat med högt fiberinnehåll, undviker man att hamna i perioder av lågt blodsocker. Det skapas mer alkoholsug om man är hungrig än om man är mätt.
Både socker och alkohol härstammar till och triggar igång samma belöningssystem. Regelbundna måltider är förutsättning för en livsstilsförändring.
Frukt och grönt innehåller mycket nyttigheter – till exempel antioxidanter, kostfibrer och vitaminer.
En måttlig konsumtion av socker och sötsaker gör att du undviker för stora humörsvängningar och så länge godisätandet inte dominerar.


Comments (0)

Leave a comment