Kaloriebomben alkohol – därför ska du dra ner på alkoholen om du vill hålla vikten

Vill du hålla vikten nere och jagar därför gärna bort både kolhydrater och fett från tallriken? Men har du tänkt på vad du häller i glaset?  Efter fett är alkohol vår mest energitäta källa.

Det är lätt hänt att lägga fokus på tallriken när man vill minska på kalorierna. Alkohol blir ofta både bortglömd och förminskad som kaloriebomb. Men alkohol innehåller faktiskt 7 kcal per gram. Det gör alkohol till vår mest energitäta källa, efter fett.

Lättare att gå ner i vikt utan alkohol

För att gå ner i vikt krävs det att du gör av med mer energi än vad du får i dig. Därför är det viktigt att tänka på både det du äter och dricker när du vill gå ner i vikt.  Eftersom att alkohol innehåller mycket kalorier är det viktigt att minska även på alkoholintaget.

Men det är inte bara kalorierna som är en anledning till att dra ner på alkoholen. Alkohol är giftigt för kroppen. När du dricker arbetar levern på högtryck för att göra sig av med giftet först. Det gör att fettbränningen minskar och fettet lagras.

Vad innehåller ditt glas?

En starköl innehåller 186 kalorier, ett glas vitt vin 84 kalorier och ett glas whiskey 89 kalorier. Det är många kalorier som lätt dricks upp och som inte ger samma mättnadskänsla som en maträtt med samma kaloriinnehåll hade gett.  Därför är det lätt hänt att få i sig allt för många kalorier genom alkohol.

 

I appen AlkoSmart kan du fylla i hur mycket du dricker och så och hålla koll på antal kalorier. Ladda ner appen i App Store eller Google Play.


Comments (1)

Leave a comment