Hur du kan lära dig att dricka medvetet

Går du alltid först till baren och därefter säger hej till dina vänner? Minglar du sen runt med ett glas i handen som plötsligt blir tomt?  Genom att att lära dig att vara medveten i stunden kan du också lära dig att dricka medvetet – och njuta. Istället för att dricka av gammal vana eller på impuls.

Känner du igen dig i den här situationen? Du håller ett glas i handen, minglar runt på festen och plötsligt är glaset tomt utan att du ens har njutit av drycken. Att hålla ett glas i handen är ett sätt att hålla våra händer upptagna medan vi umgås. Men det gör också att vi dricker utan att ens tänka på att vi dricker.

Drick medvetet och upplev drycken

Mindfulness eller medveten närvaro har blivit mer och mer populärt. Det kan bero på att vi är så upptagna, stressade och oroliga att vi har glömt vad det innebär att njuta av något eller hur man faktiskt är närvarande i ett ögonblick.

Medveten närvaro minskar sannolikheten att följa dina invanda impulser och kan hjälpa dig att dricka medvetet. Att dricka medvetet innebär att du istället upplever drycken. Det är ett sätt att stanna upp och istället njuta av ett glas vin eller en öl.  Det gör det även enkelt för dig att bestämma hur mycket du ska dricka och hur mycket det blir ditt beslut – inte dina vänners.

SOAL – en övning i medveten närvaro

Syftet med SAOL är att inte ödsla psykisk energi på att mota undan jobbiga tankar och känslor utan se dem för var de är  – just tankar och känslor. Det här är de fyra stegen i SOAL.

  •      Stop: Att lära sig att stanna upp och uppfatta tankar, känslor, impulser som självständiga objekt som går att förändra snarare än en del av ens identitet.
  •      Observera: Att låta tankar komma och gå utan att vare sig förneka, kämpa emot eller hålla fast vid dem  – acceptans.
  •      Accept: Att vara medveten om här och nu och uppleva det med öppenhet, intresse och mottaglighet t –  kontakt med nuet.
  •      Let go: Att släppa taget om tanken känslan eller impulsen och inse att man inte behöver agera på varje tanke eller känsla.

Kom ihåg att lära sig något nytt kan ta tid – ge dig själv några försök!

Appen AlkoSmart ger dig verktyg och kunskap för att ta kontroll över hur mycket du dricker och göra livsstilsförändringar som skapar balans i ditt liv.   AlkoSmart finns att ladda ner i App Store och Google Play.


Comments (1)

Leave a comment